SUP irányelv - új címkézés a csomagoláson

Hamarosan a következő tájékoztató jelenik meg a higiéniai termékek, többek mellett az egészségügyi betétek, tisztasági betétek, tamponok vagy nedves törlőkendők csomagolásán:

Miért is kerül a piktogram a csomagolásra, és mit jelent ez?

Az egyszerhasználatos higiéniai termékek a fellelt hulladék jelentős részét képviselik a természetes környezetünkben, különösen az óceánok partjainál.

Az Európai Unióban az óceánok környezetében található hulladék 80-85%-a műanyag.
Az Európai Unióban a tengerek, óceánok, élővizek környezetében felhalmozódott hulladék 50%-a egyszerhasználatos műanyag.

Forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904, preambulum 5. pontja

A műanyag hulladék negatív hatással van a tengerekben és óceánokban élő élőlényekre.

Ennek nem feltétlenül kell így lennie! Ha az egyszerhasználatos higiéniai termékeket nem engedik le a WC-n, akkor nem kerülnek a szennyvízcsatornába, később pedig a tengerekbe és az óceánokba.

A természetes környezet védelme érdekében az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt ​​hatásainak csökkentéséről szóló (EU) 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelvet fogalmazták meg. Az irányelv (2020/2151) végrehajtási rendelete meghatározza a műanyagot tartalmazó termékek címkézését.

Az egészségügyi betétek, tamponok és nedves törlőkendők csomagolásán elhelyezett címkézés azt jelzi, hogy hova NE kerüljenek a használt higiéniai termékek.

A grafika bemutatja a higiéniai termékek nem megfelelő eltávolításának és a nem körültekintő hulladékkezelés következményeit is.

A PLASTIC IN PRODUCT I MŰANYAG A TERMÉKBEN állítás a műanyag jelenlétének hangsúlyozása, ami annak érdekében történik, hogy a felhasználóban tudatosítsuk a termékhasználat után a megfelelő hulladékeltávolítás szükségességét.

Kezeld a hulladékot okosan!

Amikor a felhasználó meglátja kedvenc egészségügyi, tisztasági betétjének vagy nedves törlőkendőjének új jelölésű csomagolását, emlékezzen a használt termék megfelelő kezelésének fontosságára.

NE
TEDD

A hulladék felelősségteljes kezelése kulcsfontosságú a WC-n nem lehúzható termékek csatornába jutásának megakadályozásáért.

Mindannyian hatással vagyunk a természeti környezetre, amelyben élünk.
Példák az új jelöléssel ellátott, TZMO által képviselt termékekre: